jueves, 18 de junio de 2009

- Tancament del blog -

Aquesta és la última entrada d’aquest blog per tancar-lo i per tant, per tancar l’assignatura. Així doncs, ens agradaria dir que ha sigut una assignatura en la que hem pogut participar en cada classe, tot i que com ja vam comentar, l’Alfons ens podria haver deixat intervindre més, però entenem que ell vulgui explicar el seu punt de vista i que fiqui molts exemples per a que ho poguem entendre. I som conscients de que les petites discusions que sortien quan parlavem no eren per ofendre sinò per poder dialogar i explicar les nostres opinions, així, no ens ho hem prés com a personal, sinò com a un intercanvi d’opinions. Això, pel que fa a l’ambient de classe.

Pel que fa al blog i a les entrevistes, hem anat fent mica en mica i en grup ja que ens voliem assegurar que estigués tot bé i que tothom hi estigués d’acord, per això, al principi vam ser més lents a l’hora de les taules rodones, però, en quant vam agafar el fil va sortir més rodat. Les entrevistes les hem fet amb tres formats diferents el qual és correcte ja que cada persona entrevistada era diferent i posava una pauta diferent, com és lógic.

Així doncs, aquest grup està molt satisfet amb aquesta assignatura i el professor, creiem que les crítiques corresponents que li haviem de fer al professor ja se les vem fer en petit comité i per tant, no creiem necessari tornar-les a esmentar totes ni molt menys que la gent les sàpigue ja que és de caràcter personal.

martes, 16 de junio de 2009

- Entrevista ÀMBIT EMPRESARIAL -

Dades personals:

NOM: -------

EDAT: 51

SEXE: Dona

Estudis i formació acadèmica :

- (Llicenciatura o diplomatura Masters o postgraus Cursos importants i de llarga durada relacionats amb el vostre àmbit professional):

- Llicenciada Filosofia i Ciències de l’Educació (UB)

- Màster en Estudis sobre les dones (UB)

- Doctorat sobre Anàlisi del procés educatiu (UB)

- Màster Desarrollo Territorial (UAM)

- Experta Universitària en Evaluación, programación y gestión de políticas de inserción social (UNED)

Treball actual: (lloc on treballa actualment) :

Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya

Direcció General d’igualtat d’Oportunitats en el Treball

Anys de professió:

  1. ANYS EN LA PROFESSIÓ: 21
  2. ANYS EN EL MÓN LABORAL (total): 25

Fa recentment un any, la nostra entrevistada treballava com a tècnica de formació a l’Ajuntament de Viladecans ( durant 15 anys) i aquest darrer any li va sortir l’oportunitat de treballar en la Generalitat de Catalunya

Dades de interès per a l’entrevistador

Aquesta entrevista esta realitzada a una pedagoga dintre de l’àmbit empresarial. Seguit, hem formulat una bateria de preguntes, en les quals, intentem esbrinar els càrrecs, les competències, el bagatge en sí d’una pedagoga dintre del món de l’empresa.

Desprès de haver-nos contestat on es troba ubicada actualment, ens agradaria destacar les següents preguntes, ja que les seves reportes ens han ajudat molt ha entendre el perfil del pedagog/a en l’empresa.


1. Has aconseguit arribar allà on et vas proposar (metes professionals) durant les teves experiències laborals ?


Desprès de pensar molt, per poder fer una valoració real. Va comentar que tot camí d’estudis es sacrificat, però que sense cap dubte ha valgut la pena, i que es sent molt realitzada en la seva tasca pedagògica.


2. Quines van ser les pràctiques que vas fer,i què creus que et van aportar, a diferència dels anys d’universitat cursats ?


La nostra entrevistada va comentar que quan va cursar la carrera encara no hi havia pràctiques, però durant els dos últims anys de llicenciatura va fer voluntariat i li va resultar molt útil per posar en pràctica els coneixements assolits i per contactar amb el mercat de treball.


Degut aquesta resposta van preguntar-li el tipus de voluntariat que havia realitzat;


3. Has fet algun tipus de voluntariat que t’ha ajudat en el seu moment a posar en pràctica els teus aprenentatges de pedagogia?Va mencionar l’ escola d’Educació de Persones Adultes, en una associació per a la formació de persones immigrants i a l’Associació d’Educació Permanent (creació de materials didàctics, etc.).


4. De les experiències professionals que hagis pogut viure, quines són les que t’han fet aprendre més i de les que no et van servir de gaire o creus que no en vas aprendre gaire ?


No va donar cap tipus de experiència professional concreta, sinó que va comentar que de allà on es treballa es poden aprendre moltes coses i sobretot va remarcar, que es fonamental el treball en equip, el sentir-te a gust per tal de treball més eficaçment.


Com ha pregunta clau per a qualsevol estudiant van preguntar-li si realment havia trobat, havia aconseguit realitzar allò que li agradava;


5. Va estar difícil trobar la feina que desitjaves?


I amb una mig somriure ens va contestar que hem de treballar, esforçar-nos, que es llarg i laboriós, que requereix estudiar i formar-se permanentment orientant la formació segons els interessos professionals.

Per tancar una mica la entrevista, van demanar-li que fes una petita valoració del seu estat actual, si havia trobat millora, si trobava a faltar alguna cosa de la seva antiga feina...

Simplement i amb un gran somriure va dir que aquesta feina era el seu gran premi desprès de tants anys treballant, estudiant, formant-se dia a dia, mantenint una família, una vida,...Esta realment emocionada i encantada amb aquesta feina,..I sobre tot troba a faltar als seus companys amb els quals ha compartit tants mals de caps com alegries.


Un cop acabada l’entrevista, van parlar amb ella i li van preguntar si volia comentar alguna sobre el seu transcurs acadèmic


Va comentar que la seva estància a la universitat va ser una època irrepetible, de la qual va sortir amb una idea clara per dedicar-se, no per la informació que van donar-li a la carrera sinó per la seva vocació. La qual te com ha requisit imprescindible la formació diària i constant.

- Entrevista ÀMBIT SOCIAL -

En aquest àmbit vem entrevistar a un pedagog social:

A la seva entrevista ens explica que ha realitzat cursos com: musico-teràpia, mediació, educació i cura a persones amb disminució, animació a l’esport adaptat, curs de treballador familiar, curs de repercussions de l’atur a les persones i intervenció educativa i gestió de conflictes amb infants adolescents.

A més a més, ens explica que ha va assistir a un seminari sobre la maternitat realitzat a Barcelona per Laura Guzman.

Per altra banda, ha fet un mòdul de formació en mediació i RAC.

Aquest home treballa com a pedagog social des de fa 19 anys i ens explica una mica els llocs on ha treballat:


  1. Educador a una llar residencia amb un ràtio de dos educadors per a sis usuaris amb plurideficiències congènites. On la seva feina era velar per a que els usuaris tinguessin una vida lo més normalitzada possible, dintre de les seves limitacions.

  1. Educador a una comunitat de rehabilitació de toxicòmans amb un ràtio de quinze usuaris per dos educadors i un psicòleg. On la seva feina era dinamitzar les activitats internes, reunió de grups i prevenció de recaigudes.


  1. Educador a un C.R.A.E (Centre Residencial d'Acció Educativa) amb una població adolescent. Concertat amb D.G.A.I.A (Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència) de vuit places, i amb un ràtio de dos menors per un educador. Aquí s’encarregava de fer el seguiment dels casos als àmbits, escolars, familiar, mèdic…etc. Conjuntament amb l’E.A.I.A, ( Equip d’Atenció a l’Infància i l’Adolescència), de referència dels menors.


  1. Centre vertical i mixt amb 42 places dividides en vuit llars residències. On realitzava tasques de supervisió y reforçament conjuntament amb l'equip tècnic a la població adolescent i els seus educadors referents.

  1. Treballador Familiar. On realitzava funcions de Treballador Familiar, seguiment dels casos suport conjuntament amb la Treballadora Social de referència i amb una població de salut mental, familiars i persones majors.


  1. Realització d’un projecte de Mediació donant formació sobre mediació i habilitats de comunicació als experts docents dels diferents dispositius de las Escoles tallers, fusteria, ferreria, electricitat…etc.


  1. Residència materno-infantil amb una població de joves menors de 18 anys i els seus fills. On feia el seguiment, acompanyament i valoració de la viabilitat de la seva maternitat.


  1. Residencia de dones víctimes de violència de genero amb un ràtio de 8 dones i els seus fills corresponents i dos educadors. On realitzava el seguiment dels casos i acompanyava a les dones a la construcció i reconstrucció de la seva història de violència i de la seva integració.
  2. Ha donat formació sobre la comunicació en un curs gestionat per l’oficina de treball amb una ràtio de 15 usuaris i un professor. Amb una població de dones a l’atur majors de 45 anys.


Durant l’entrevista ens explica que se sent realitzat amb les seves experiències professionals i que la carrera li va semblar molt gratificant i enriquidora. Encara que, assenyala que els aprenentatges es realitzen sobre l’experiència. Al llarg de la seva història laboral ha pogut constatar que el fet de tenir estudis es important, però es més important poder tenir competències per saber posar en pràctica els aprenentatges.


A més a més, al preguntar-li que havia aprés fent les pràctiques, la seva resposta va ser: tot!


Actualment, treballa en una residència per a disminuïts on no s’imaginava que estaria mai i on ha descobert que li encanta. Se sent realitzat amb la seva feina i li agrada.

Comenta que fa uns anys li agradava per els valors morals i inclús perquè li ajudava a construir la seva història, però que tal i com funciona avui tot, pels diners. Sovint es va trobant amb persones que estan dintre d’aquest àmbit laboral i expliquen que estan a la feina que estan perquè no van tenir la suficient nota per accedir a la carrera que li agradava; o perquè veritablement el seu objectiu no es el d’acompanyar a les persones dintre dels seus processos de vida, sinó poder fer oposicions i entrar a treballar com a funcionaris per tenir un bon cotxe, una casa, etc. Això implica que els usuaris que es troba son persones o famílies que dintre d’un sistema o societat competitiva com el que viu, presenten diferents crisis, les quals tenen que ser ajudades per persones igual de competitives i que entenguin igual el sistema.


A la pregunta de si la pedagogia social crema com diuen, ell va respondre que afronta les situacions dels usuaris tenint les coses molt clares i separant el mon laboral del personal, fent el seu treball i sabent on estan els seus límits i les seves competències com a professional, ja que, es un treball com qualsevol altre.

Comenta que els usuaris son persones amb vida pròpia i, per tant, no pertanyen a la seva vida, es un exercici de respecte i, a la vegada, de reconeixement.


I ens explica una història:

En un poble qualsevol o ciutat un dia un gos va ser atropellat. El pobre animal que tirat a la vorera. Dos amics que passen per allà caminant i que no han arribat a presenciar l’accident, veuen al gos ferit i amb angustia. Un dels amics s’apropa a l’animal i tracta d’aixecar-lo per portar-lo al veterinari. Al intentar passar una mà sota el seu cos, el gos el rebutja i li ensenya les dents.

Quant el noi ho torna a intentar, el gos el mossega. El noi el deixa i, mirant-se la ferida, es queixa al seu amic: Gos desgraciat! El vull ajudar i a sobre em mossega. L’amic el calma: No t’enfadis –li diu- mentre intenta netejar-li la petita ferida amb el seu mocador. No ha intentat mossegar-te per malicia ni per falta de gratitud. Mossega perquè està ferit.


Per acabar, ens dona consells com: saber escoltar, tenir capacitat empàtica, respecte, i lo que més, saber on estan les nostres competències i quins son els nostres límits com a persones per tal de poder fer la nostre feina i no emportar-nos-les a casa.

- Introducció Entrevistes -

Desprès de tot el treball realitzat a l’aula i durant les taules rodones, vam començar a preparar una sèrie d’entrevistes, per tal de poder parlar nosaltres personalment amb algú que fos pedagog/a i que ens expliques la seva historia i la seva situació actual, entre d’altres qüestions que també ens van semblar interessants.

Tot i que teníem una pauta prèvia comuna per a totes les entrevistes, un cop ens vam posar a fer-les, cada una va agafar un camí molt diferent de l’anterior, totes seguien aquell fil conductor que havíem preparat, però, dintre dels seus limits cada una ha esta d’una.

A més, hem d’afegir que les entrevistes es vam fer per parelles tot i que la feina final l’entreguem com a grup, perquè al cap i a la fi, un cop acabada cada una de las entrevistes tot hem sabut com a anat la cosa, les anècdotes que han passat...per tal de que la parella seguen en er l’entrevista pogués tenir tots aquest punt ven agafats abans d’enfrontar-se a fer l’entrevista.

El resultat, per tant, tres entrevistes que, tot i seguir un fil conductor preparat d’antemà, no tenen el mateix format ni les respostes contestades son exactament les mateixes, perquè a l’hora de la veritat, cada entrevistat i cada entrevistador eren un mon diferent a uns altres entrevistat i entrevistadors .

Podíem haver modificat les entrevistes i fer en totes el mateix format? Si, la veritat es que si, però com a grup vam pensar deixar-les així per tal de mostrar la gran varietat de formes d’entrevistar i de respondre.

També estem satisfets perquè tots els entrevistats, en concloure l'entrevista, ens han motivat a seguir endavant i endinsar-nos en aquest món de l'educació tot i les dificultats que sabem que trobarem

- Entrevista ÀMBIT FORMAL -

Entrevista àmbit formal

Dades personals:
NOM: -------------------
EDAT: 34
SEXE: dona

Estudis i formació acadèmica;

- Llicenciatura de Pedagogia.
- Postgraus en aprenentatge de contextos multilingües
- Altres cursos d’interès per la seva formació acadèmica i cultural.

Treball actual: (lloc on treballa actualment)

- Pedagoga a un institut municipal

Àmbit en què treballa:

- Àmbit Formal. A l’hora d’escollir l’ itinerari acadèmic que volia seguir, va treballar tots els àmbits per així coèixer una mica de tots.

Anys de professió:

Al llarg de tres anys ha estat treballant a l’àmbit formal. Va començar treballant en l’àmbit informal com a monitora de temps lliure. Al finalitzar la seva carrera va treballar en l’àmbit informal com a tècnica de joventut.
Després, va provar l’àmbit empresarial, donant formació a adults. Més endavant va canviar a l’àmbit social, on va treballar a un centre obert.
Al finalitzar la seva carrera va treballar en l’àmbit informal com a tècnica de joventut.


Anys al món laboral (total)

Des dels catorze anys ha estat treballant a un lloc i a un altre.
El seu primer contacte directe amb el món laboral i de contracte va ser en l’any 2004, quan encara li quedava un any per a acabar la carrera, va poder practicar la seva futura professió com a monitora de temps lliure.
En acabar els estudis, al 2005, aquesta mateixa empresa on feia de monitora, la va contractar com per a treballar en el departament educatiu de la mateixa. El centre es diu El parc de les aus.

Entrevista:

A la primera pregunta li vem preguntar si va ser possible arribar a les seves metes professionals amb els anys laborals que havia estat experimentant...

1. Has aconseguit arribar allà on et vas proposar (metes professionals) durant les teves experiències laborals ?

La seva resposta va ser positiva. Va dir que estava molt orgullosa d’haver pogut estudiar tots els àmbits perquè gràcies a això, coneixia molt millor el món pedagògic des de tots els àmbits. Aquesta era la seva idea inicial, no discriminar qualsevol àmbit, sinó poder conèixer-los tots.

A la segona pregunta li vem preguntar quines eren les pràctiques que havia realitzat i que hi havia après que no hagués aprés abans en els anys d’universitat...

2. Quines van ser les pràctiques que vas fer,i què creus que et van aportar, a diferència dels anys d’universitat cursats ?

Va fer les pràctiques en el Centre de Recursos Pedagògics d’ Hospitalet, on va treballar com una més d’allà.
Es va encarregar d’ elaborar una guia de recursos pedagògics, i ens va assegurar que les pràctiques li van ensenyar i aportar tot allò que no es teoria. Doncs la informació està dins, però la pràctica l’has de treure tu en fora.

A la tercera, li vem preguntar per les seves experiències professionals de les quals en va aprendre o no...

3. De les experiències professionals que hagis pogut viure, quines són les que t’han fet aprendre més i de les que no et van servir de gaire o creus que no en vas aprendre gaire ?

Ens va explicar que no creia que hi hagués distinció entre aquestes experiències sinó que totes han sigut d’algun ajut per al seu rendiment i desenvolupament acadèmic, doncs a l’ institut s’ha de saber de gairebé totes les matèries i,per tant, al dia a dia ha anat aprenent una mica de cadascuna : administració, política, metodologia, funcions.....

Per últim, li vam preguntar quines eren els seus pensaments, les seves metes i els seus objectius futurs durant la carrera,i quina diferència hi havia amb els fets i la seva situació actual...

4. Pensaves que treballaries del què tenies pensat quan estaves estudiant la carrera ? era la teva idea treballar-hi d’això ?

La seva resposta ens va sonar bastant familiar ja que ho estem vivint ara, a primer...
En va respondre amb un somriure i recordant i ens va dir que no, que mai s’ho havia imaginat ja que li feia por parlar en públic o fer exposicions orals, però les situacions extremes i de les que no es podia sortir si no ho feia, li van fer pensar i canviar el seu « chip » poc a poc i, amb el temps, agafar confiança en sí mateixa i treure endavant aquestes situacions que abans no imaginava que se’n trobaria. Diu que coneix a poca gent de l’àmbit educatiu que hagi acabat exercint del que volia al principi quan va començar a estudiar.

En acabar l’entrevista, vem parlar amb ella i li vem preguntar una mica sobre el seu curs i les seves preferències, gustos, etc...per tal de completar una mica més la informació del seu transcurs acadèmic...

Ens va explicar que durant la carrera volia aprendre de tot per així no estancar-se només en un àmbit.
Ens va explicar quines eren les assignatures que menys li agradaven o les més difícils per a ella i no ens van sorprendre gaire : Història de l’educació fins a la revolució francesa. Va coincidir amb quasi tots nosaltres...

La que més li va agradar va ser Organització als centres educatius.

Ens va explicar també els càrrecs que tenia en l’ institut on treballava : les matemàtiques en grups flexibles i el càrrec d’un grup de persones amb necessitats especials educatives.
Avui dia s’encarrega d’una aula d’ acollida on tracta amb alumnes que necessiten atenció especial educativa.

En aquest institut on treballa, hi ha dues, una logopeda, una Mestre d’aula d’ acollida i un EAP.
Com a últim comentari ens va dir que estava encantada amb el què feia i que estava molt orgullosa de la seva feina i els seus estudis realitzats. Ens va donar esperances i coratge per seguir endavant.