
Característiques:
- Desenvolupen les seves funcions en centres educatius juntament amb altres professionals i/o serveis del sector.
- Estan condicionats pel departament d’educació. Formen part d’un Servei educatiu.
- Equip multidisciplinari: pedagogs, psicopedagogs, psicòlegs i treballadors socials.
- Poden ser del tipus comarcal, per districte o locals, formats aproximadament per 10 persones en cada sector.
- Tracten amb nens Graus i permanents amb problemes evidents per accedir al currículum.
- També treballen amb discapacitats físics, motrius, psíquics, auditius, amb retards, etc.
- Els EAP parlen amb aquest tipus d’alumnes i amb les seves families.
- Cada dia visiten un centre diferent dintre de l’horari que tenen preestablert. Cada setmana es repeteix el recorregut de centres.
- Un dia a la setmana es reuneixen a la seu per discutir diversos temes.
- Procuren fer reunions setmanals amb ambulatoris, psicòlegs, etc.
Àmbits:
Alumnat i famílies: Visiten als alumnes un cap per setmana aproximadament, fins que acaben 4t d’E.S.O després de valorar els que necessiten ajuda. Sovint es generen conflictes entre els interessats de les famílies, que volen que els fills segueixin a les escoles, i les mateixes escoles, que volen que els nens estiguin en altres centres i no a les escoles comuns.
Els EAP també assessoren a les famílies sobre ajuts o beques que poden rebre tant per l’escola com pel tractament que necessiti l’educand. Això ho fan els educadors socials.
També s’encarreguen de realitzar dictàmens d’aquests alumnes per a poder informar a la nova escola, en el cas de que el nen canvií de centre, sobre el comportament del nen.
Centres docents: La seva funció principal és la d’assessorar de diverses formes al professorat i als alumnes amb problemes.
Un dels punts forts és es de la inclusió dels alumnes. S’intenta que passin igual d’hores en classes ordinàries amb els escolars. Intenten que no s’excloguin.
Entre els EAPS i el professorat decideixen el tipus d’ajuda que rebrà el nen.
Igualment creen programes que s’adeqüin tant als alumnes com a les families.
També es fan reunions amb els professors per a informar dels recursos que disposa el sector.
Sector: Es reuneixen amb els professors, directors, coordinadors pedagògics, etc., i tots els pertanyent al sector educatiu, i parlen sobre l’alumnat i les necessitats comunes.
També es reuneixen, una vegada per setmana amb d’altres serveis o programes del Departament d’educació o altres departaments de
Coordinació interna:
L’objectiu es analitzar totes les situacions, que se’ls hi ha plantejat en les seves intervencions dintre de l’àmbit educatiu, per a preparar les seves estratègies en funció de la realitat social i laboral a la que s’ enfronten. Aquesta no és una tasca fàcil, ja que costa posar-se en comú degut als diferents barris o zones on treballen: diferent estatus social dels alumnes, diferents barris, etc. entorns i contextos diferents que fan difícil una generalitzaxció de les necessitats, estratègies de treball, o inclús pressupostos.
¿Com va arribar a treballar en un EAP?
L’ Eva Palacios, de l’E.A.P de l’Hospitalet, ens va explicar que va deixar el currículum en la borsa de treball de la delegació del departament d’educació. Serveix tant pels EAPS com pels IES o els CF. Es va apuntar per substituir internis. Després de passar les oposicions, on valoren molt els cursos que s’han realitzat relacionats amb aquest àmbit, la van escollir com a professora provisional, fins que al cap d’uns mesos la van fer fixa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario