Anna Nuri treballa en el D.D.O.E de la UB, ja que sempre s’hi havia interessat per la recerca en el àmbit universitari i en la investigació educativa.
Avui en dia les seves tasques són:
- La tesi doctoral, que va iniciar fa uns anys, però degut a la manca de temps i a la feina, ho ha anat endarrerint. - Docència. - Es membre de l’equip de coordinació del programa del doctorat D.O.E. - Es membre de comissió. - Es membre del grup de recerca Esbrina. - Col·labora amb el grup de recerca. Anys enrere va ser becària on també va realitzar tasques de docència, tasques del programa del doctorat com a alumne i tasques voluntàries. Com a competències importants va destacar que s’ha de tenir consciència, èmfasi, esforç i dedicació constant en el que vols fer, si no ho vas deixant i acaba sent un recorregut molt llarg.
Valoració específica sobre l'Anna:
Des del nostre punt de vista va ser una xerrada important pels alumnes, ja que ens mostrava un dels camps de treball possible. Anna Nuri va parlar molt dels convenients i els inconvenients de la seva tasca, cosa que vam trobar molt útil i de major proximitat a la realitat, ja que de vegades ens trobem amb gent que només ens diu la part bona i res dels inconvenients i problemes, que en tota tasca hi pot haver. Per tant, destaquem que la seva exposició va ser molt útil i molt propera per a nosaltres ja que va saber fer aquesta diferenciació.
El Departament de Didàctica i Organització Educativa té com activitat principal la docència i la recerca en els àmbits de la didàctica, el currículum, l'organització educativa, les necessitats educatives especials, la formació del professorat, la tecnologia educativa i la innovació i els canvis educatius.
Imparteix docència als ensenyaments de pedagogia, mestre, educació social i psicopedagogia. Té dos grups de recerca consolidats, el FINT (Formació, Innovació i Noves tecnologies i el FODIP (Formació Docent i Innovació Pedagògica) i dos grups d'innovació docent consolidats, el GIAD (Grup d'Innovació i Assessorament Didàctic) i el FODIP. Desenvolupa el programa de doctorat "Diversitat i canvi en educació: polítiques i pràctiques". Aquest Departament ofereix assessorament a centres i institucions educatives i a altres entitats de caràcter educatiu, formatiu i de difusió cultural en diversos camps: disseny, planificació, avaluació, producció de materials i formació.
Línies de treball
· Ensenyament i aprenentatge per a la comprensió i la dotació de sentit en la societat de la informació i la cultura visual. · Aspectes institucionals, organitzatius i simbòlics dels nous entorns d’aprenentatge que integren les tecnologies de la informació i la comunicació. · La construcció del subjecte docent i discent en contextos de canvi i complexitat. · Noves formes, llenguatges i sistemes d’inclusió i exclusió en la societat contemporània, incloent la problemàtica particular de les persones amb necessitats educatives especials. · Formes de subjectivitat en les societats contemporànies. Projectes en curs: · Dones a la ciència i la universitat: la construcció de la identitat docent i investigadora en contextos de desigualtat. · Políticas y prácticas en torno a las TIC en la enseñanza obligatoria: Implicaciones para la innovación y la mejora. · Cap a una escola secundària inclusiva: sabers i experiències de joves en situació d’exclusió. · Los efectos de los cambios sociales en el trabajo y la vida profesional de los docentes universitarios.
Projectes acabats:
· Modelos de enseñanza y aprendizaje presentes en los usos de plataformas de e-learning en universidades españolas y propuestas de desarrollo. · Professional Knowledge in Education and Helth: Restructuring work and life between the state and the citizens in Europe. · ¿Cómo se aprende a ser chico? Una investigación sobre el aprendizaje de la masculinidad entre los adolescentes. · El portafoli electrònic com a procediment avaluador de l’aprenentatge per la comprensió als centres de secundària de la Xarxa School+. · Análisis del impacto de los cambios sociales y profesionales en el trabajo y la vida de los docentes · El papel de la escuela primaria en la construcción de la subjetividad. · Aprenentatge per a la comprensió als centres de secundaria en entorns virtuals: La Xarxa School+ · Red de Tecnología, Innovación y Educación. · De la biblioteca universitaria al centro de recursos para el aprendizaje e investigación. · Estudio de viabilidad de las propuestas metodológicas derivadas de la aplicación del crédito europeo (ECTS), por parte del profesorado de la universidades españolas, vinculadas a la utilización de las TICs en la docencia y la investigación. · School+ More than a Platform to Build the School of Tomorrow. · ULEARN. A European lifelong learning system on ICT in Education for Pioneer teachers. · Las representaciones sociales en torno la violencia escolar en los medios de comunicación y la comunidad educativa. · Diseño, desarrollo y evaluación de un sistema multimedia para dar sentido a la información (MUDSI) y promover nuevos entornos de aprendizaje. · Ensenyament Flexible i a Distància en Entorns Presencials (UB-CAT) · Tempus Phare Joint European Project: System for university self-assessment and quality control. · Implementation of virtual environments in traing and education (IVETTE). A Thematic Network. · Study on Teacher Practices and Assessment of Training Needs. · ¿A qué nos referimos al hablar de tecnologías en el ámbito de la educación? · Reseau d'Enseignement Multimedia (REM). · Formación del Profesorado y Mejora de la Calidad de la Enseñanza (FOPMECE). · TEMPUS JOINT EUROPEAN PROJECT: Estonia · TEMPUS JOINT EUROPEAN PROJECT: Czech Republic
- Desenvolupen les seves funcions en centres educatius juntament amb altres professionals i/o serveis del sector.
- Estan condicionats pel departament d’educació. Formen part d’un Servei educatiu.
- Equip multidisciplinari: pedagogs, psicopedagogs, psicòlegs i treballadors socials.
- Poden ser del tipus comarcal, per districte o locals, formats aproximadament per 10 persones en cada sector.
- Tracten amb nens Graus i permanents amb problemes evidents per accedir al currículum.
- També treballen amb discapacitats físics, motrius, psíquics, auditius, amb retards, etc.
- Els EAP parlen amb aquest tipus d’alumnes i amb les seves families.
- Cada dia visiten un centre diferent dintre de l’horari que tenen preestablert. Cada setmana es repeteix el recorregut de centres.
- Un dia a la setmana es reuneixen a la seu per discutir diversos temes.
- Procuren fer reunions setmanals amb ambulatoris, psicòlegs, etc.
Àmbits:
Alumnat i famílies: Visiten als alumnes un cap per setmana aproximadament, fins que acaben 4t d’E.S.O després de valorar els que necessiten ajuda. Sovint es generen conflictes entre els interessats de les famílies, que volen que els fills segueixin a les escoles, i les mateixes escoles, que volen que els nens estiguin en altres centres i no a les escoles comuns.
Els EAP també assessoren a les famílies sobre ajuts o beques que poden rebre tant per l’escola com pel tractament que necessiti l’educand. Això ho fan els educadors socials.
També s’encarreguen de realitzar dictàmens d’aquests alumnes per a poder informar a la nova escola, en el cas de que el nen canvií de centre, sobre el comportament del nen.
Centres docents: La seva funció principal és la d’assessorar de diverses formes al professorat i als alumnes amb problemes.
Un dels punts forts és es de la inclusió dels alumnes. S’intenta que passin igual d’hores en classes ordinàries amb els escolars. Intenten que no s’excloguin.
Entre els EAPS i el professorat decideixen el tipus d’ajuda que rebrà el nen.
Igualment creen programes que s’adeqüin tant als alumnes com a les families.
També es fan reunions amb els professors per a informar dels recursos que disposa el sector.
Sector: Es reuneixen amb els professors, directors, coordinadors pedagògics, etc., i tots els pertanyent al sector educatiu, i parlen sobre l’alumnat i les necessitats comunes.
També es reuneixen, una vegada per setmana amb d’altres serveis o programes del Departament d’educació o altres departaments de la Generalitat de Catalunya, administracions i institucions, CSMIJ (centre de salut mentalinfantil juvenil), ABS,CDIAP...
Coordinació interna:
L’objectiu es analitzar totes les situacions, que se’ls hi ha plantejat en les seves intervencions dintre de l’àmbit educatiu, per a preparar les seves estratègies en funció de la realitat social i laboral a la que s’ enfronten. Aquesta no és una tasca fàcil, ja que costa posar-se en comú degut als diferents barris o zones on treballen: diferent estatus social dels alumnes, diferents barris, etc. entorns i contextos diferents que fan difícil una generalitzaxció de les necessitats, estratègies de treball, o inclús pressupostos.
¿Com va arribar a treballar en un EAP?
L’ Eva Palacios, de l’E.A.P de l’Hospitalet, ens va explicar que va deixar el currículum en la borsa de treball de la delegació del departament d’educació. Serveix tant pels EAPS com pels IES o els CF. Es va apuntar per substituir internis. Després de passar les oposicions, on valoren molt els cursos que s’han realitzat relacionats amb aquest àmbit, la van escollir com a professora provisional, fins que al cap d’uns mesos la van fer fixa.
Los Equipos de Orientación Educativa y Psicopedagógica (E.A.P)
Son servicios de apoyo externo a la escuela, que ofrecen una orientación educativa y técnica a la institución escolar: alumnos, profesores y familias.
Se componen de distintos profesionales especializados en la intervención educativa: psicólogos, pedagogos, trabajadores sociales. Algunos Equipos cuentan también con otros profesionales: médicos, logopedas, estimulación precoz, profesores de apoyo..., según el tipo de Equipo.
Se enmarcan dentro de la LOGSE, para contribuir a la calidad de la enseñanza y al desarrollo curricular, sobre todo, en relación con el principio básico de una educación individualizada, considerando el desarrollo personal y las peculiaridades de los alumnos.
Sus funciones van encaminadas a favorecer que los centros establezcan las medidas oportunas para atender la diversidad de capacidades, intereses y motivaciones del alumnado y adapten sus respuestas educativas a las necesidades del mismo.
Se trabaja, a través del asesoramiento y orientación educativa, en distintos ámbitos, por una parte, atendiendo a la población escolar en los centros y, por otra, en el sector donde se ubican, coordinándose con los distintos servicios socio-comunitarios para optimizar la respuesta a las necesidades detectadas.
Normativa
1- Normativa de carácter general
Real Decreto 1701/1991, de 29 de noviembre, por el que se establecen especialidades del Cuerpo de Profesores de Enseñanza Secundaria, se adscriben a ellas los Profesores correspondientes de dicho Cuerpo y se determinan las áreas y materias que deberá impartir el profesorado respectivo. (B.O.E. 2-12-91).
Orden de 9 de diciembre de 1992 por la que se regulan la estructura y funciones de los Equipos de Orientación Educativa y Psicopedagógica (B.O.E. 18-12-92).
Orden de 7 de septiembre de 1994 por la que se establece la sectorización de los Equipos de Orientación Educativa y Psicopedagógica (B.O.E. 20-9-94).
Orden de 14 de noviembre de 1994 por la que se rectifica la orden de 7 de septiembre de 1994, que establece la sectorización de los Equipos de Orientación Educativa y Psicopedagógica (B.O.E. 22-11-94).
Instrucciones de la dirección General de Renovación Pedagógica sobre el funcionamiento de los Equipos de Orientación Educativa y Psicopedagógica (B.O.M.E.C. 13-5-96).
2- Normativa relacionada con algunas de las funciones de los E.A.P)
Real Decreto 334/1985, de 6 de marzo, de ordenación de la Educación Especial (B.O.E. 16-3-95).
Real Decreto 696/1995, de 28 de abril, de la ordenación de los alumnos con necesidades educativas especiales (B.O.E. 2-6-95).
Real Decreto 222/1996, de 28 de febrero, de ordenación de las acciones dirigidas a la compensación de desigualdades en educación (B.O.E. 12-3-96).
Orden de 14 de febrero de 1996, sobre evaluación de los alumnos con necesidades educativas especiales que cursan las enseñanzas de régimen general establecidas en la Ley Orgánica 1/1990, de 3 de octubre, de Ordenación General del sistema Educativo (B.O.E. 23-2-96).
Orden de 14 de febrero de 1996, por la que se regula el procedimiento para la realización de la evaluación psicopedagógica y el dictamen de escolarización y se establecen los criterios para la escolarización de los alumnos con necesidades educativas especiales (B.O.E. 23-2-96).
Resolución de 29 de abril de 1996, por la que se determinan los procedimientos a seguir para orientar la respuesta educativa a los alumnos con necesidades educativas especiales asociadas a condiciones personales de sobredotación intelectual (B.O.E. 16-5-96).
FUNCIONS DE L'EAP
1.Avalua les necessitats educatives d'aquells alumnes que proposen els professors i que siguin prioritzats pel Coordinador Pedagògic, equip docent i/o CAD.
Passos que es segueixen quan hi ha demandes d'exploració:
-Detecció del problema: El tutor, professor o els mateixos membres de la CAD detecten un alumne amb problemes. Els membres de la CAD valoren si es tracta d'una demanda per part d'un professor o si la demanda és generalitzada.
-Es parla amb el tutor i/o professor preocupat per l'alumne i el personal de la CAD.
Revisió conjunta Eap-tutor sobre les actuacions realitzades fins aleshores.
-S' avalua amb la persona que la rep si es tracta d'una situació puntual aguda o bé són unes dificultats en el procés d' aprenentatge i desenvolupament que es van repetint i/o empitjorant amb el pas dels dies.
-S'omple el protocol de demanda d'exploració de l'EAP quan es tracta d'un problema d'aprenentatge.
Si malgrat aquest intercanvi d'informació es veu necessària l'exploració per part de l'EAP, aleshores es fa arribar al tutor el protocol de demanda d'exploració que es troba a coordinació pedagògica i que també tenen alguns membres de la CAD.
-L' EAP acorda dia i hora per a fer una valoració a l'alumne i el tutor ho comunica als pares per tal que tinguem l'aprovació d'ells.
- Valoració Psicopedagògica de l'exploració
A la reunió de coordinació dels dilluns es valora l'exploració i les actuacions a seguir amb aquest alumne: reforç, atenció individualitzada, agrupació flexible, servei d'assessorament a l'estudiant o bé derivació a un professional extern a l'IES (CAPIP, EAIA, CREDA, Serveis socials de la zona).
Es traspassa la informació sobre les conclusions de l'exploració al tutor i als paresaixí com les recomanacions sobre actuacions que cal seguir. Seguiment i Avaluació de tot el procés per tal de saber si hi ha una millora i per conèixer les dificultats que podensorgir en l'aplicació de les mesures acordades que des de la CAD s'han proposat.
2.Col·labora en el procés de transició de l'alumnat amb necessitats educatives especials de l'etapa primària a la secundària.
a. Traspassa als tutors dictàmens i informes de transició dels alumnes que arriben per primera vegada al centre.
b. Informa als tutors del procés que han seguit davant la primària alumnes que sense precisar dictamen o informe de transició, han tingut dificultats durant l'etapa d'ensenyament primari.
-Participa amb els professors de Pedagogia Terapèutica i amb la Psicopedagoga en l'elaboració i seguiment dels diversos tipus d'adaptacions del currículum d'aquests alumnes.
-Assisteix i participa en la reunió setmanal dels dilluns amb el coordinador pedagògic, la professora de Pedagogia Terapèutica, els professors de la Diversitat i la Psicopedagoga per tal de tractar temes relacionats amb l'atenció a la diversitat.
-Es coordina amb els diferents serveis socials i sanitaris d'atenció a la infància i adolescència (municipis, EAIA, CSMiJ,..)
-Realitza entrevistes amb famílies a proposta de la CAD, de coordinació pedagògica, equip docent, de les pròpies famílies o quan el professional de l'EAP ho considera convenient.
-Dóna informació al Centre i a les famílies sobre recursos educatius, sanitaris i socials, això com també el tràmit de beques i ajuts existents per a benefici de l'alumnat
-Seguiment i assessorament del PAT segons les possibles necessitats canviants del Centre i de l'alumnat.
-Anualment l' EAP negocia amb l'equip directiu el seu Pla d'actuació.
Marta Tejada / Alicia Ricis / Dafne Priego / Elena Vela / Patricia/ Yehudit Muñoz
Joel Repiso / David Casas.
En aquest blog, com a primer objectiu, anirem penjant tot tipus d 'informació que anem trobant en la nostra recerca,. Com no volem deixar un blog exclusiu per al treball d’investigació, anirem omplint diferents carpetes i seccions amb tot allò que creguem convenient i important relacionat amb l’àmbit pedagògic, com per exemple: notícies recents sobre educació, revistes d’interès, redaccions, comentaris, opinions grupals sobre les taules rodones, etc. tot i que també busquem poder interactuar amb els altres grups, ja sigui amb intercanvi d’informació, d’idees o, simplement, d’ opinions.
Tot allò que anem recopilant ho anirem classificant i ordenant per seccions on cadascuna estarà reconeguda amb el seu títol corresponent.
Primerament farem constància del lloc escollit per a la recerca : Mataró
Seguidament, explicarem una mica el ritme que tenim pensat i que estem seguint per a dur a terme aquest treball: visites als centres seleccionats, visites i expedicions a tot lloc que ens aporti una referència o una bona informació sobre el que necessitem, contactes amb ajuntaments i altres serveis d' ajut, recopilació de totes les revistes setmanals dels barris d’interès, formulació de redactats i comentaris sobre el nostre treball, opinions, recensions...
Tota aquesta informació intentarem distribuir-la en diferents carpetes.
Com agrup, ens estem intentant distribuir una mica la feina. Cadascú té una tasca al blog, tot i que entre tots intentem recopilar informació per a que després un membre del grup s’encarregui de penjar-ho. Intentem, sempre que es pot, d’obtenir l’aprovació de la majoria del grup abans de donar per vàlida la informació obtinguda.
Esperem realitzar aquesta feina amb èxit i, sobretot, adquirir el màxim de coneixements per a obtenir una experiència educativa satisfactòria i útil.