Joan Antoni Baron i Espinar, Alcalde de Mataró.És en temps difícils com els actuals quan l’educació emergeix amb tota la seva potencialitat de futur. Només amb ciutadans i ciutadanes millor preparats podem fomentar els canvis estratègics que la ciutat ha d’afrontar en els propers anys i que ens han de garantir la nostra viabilitat econòmica i social.
Per això el govern municipal fa un esforç suplementari per continuar impulsant nous projectes educatius que afavoriran el conjunt de mataronins i mataronines. Des dels més petits de les escoles bressol fins a la gent més gran dels casals, passant pels joves, pel treballadors que necessiten reciclar-se, pels nouvinguts que aprenen la llengua, pels professionals que volen ampliar coneixements, pels universitaris.... En definitiva, un esforç que implica i afecta a tothom.
I un esforç econòmic per poder finançar els molts projectes que tenim en marxa i els que s’afegiran en els propers mesos. Dues noves escoles d’infantil i primària, una nova escola bressol, l’equipament educatiu de Tres Roques, l’ampliació de les aules d’adults, les millores continuades de les escoles, el nou projecte universitari que s’articula entorn del Tecnocampus. I l’Escola de Música que inicia el seu camí amb la intenció d’omplir de música la ciutat i ser un element important de cohesió social.
Conxita Calvo Lomero, Presidenta de l’Institut Municipal d’Educació. Iniciem el nou curs escolar, d’una banda preocupats pel context econòmica global i d’altra, il·lusionats per estrenar a la ciutat cinc nous equipaments educatius i un servei llargament esperat: l’Escola Municipal de Música.
Som conscients que l’educació ha de tenir un paper fonamental en la construcció de la ciutat que volem. I en aquest aspecte tenim encara molta feina a fer. Hem de crear una nova cultura de col·laboració entre els centres escolars, les famílies i el territori. I una nova cultura entre els ciutadans de qualsevol edat perquè valorin la importància de la formació permanent al llarg de la vida.
Per aquesta raó, i més enllà de les actuacions per garantir la qualitat dels ensenyaments obligatoris, la ciutat ofereix actualment a tots els ciutadans noves propostes de formació en l’educació formal i no formal.
En aquesta línia hem revisat i millorat, especialment, l’oferta de formació professional i la coordinació entre el món educatiu i les empreses del territori per aportar més valor a la formació i millorar la inserció laboral dels joves.
I encara més enllà del horari escolar, seguim enfortint les activitats del Pla educatiu d’entorn. Aquestes activitats ofereixen als infants i a les seves famílies nous recursos formatius i de lleure per millorar l’equitat educativa i la cohesió social.
Hem iniciat també una nova manera de gestionar i planificar l’educació en el territori: la Zona Educativa. El treball conjunt entre el Departament d’Educació i el municipi en ha de permetre donar millors respostes a les necessitats que té el món educatiu local.
En resum, nous reptes en què ens agradaria treballar plegats.
Oficina Municipal d'Escolarització (OME)L’OME és l’organisme creat pel Departament d'Educació de la Generalitat i l’Ajuntament de Mataró per regular el procés de matriculació a l’educació infantil, primària i secundària. Els seus objectius són informar i orientar les famílies sobre l’oferta educativa i vetllar per garantir la transparència i la legalitat en el procediment d'admissió de l'alumnat als centres sostinguts amb fons públics. L'OME atén les consultes que li adrecen les famílies, dóna informació de l'oferta de places i de les característiques dels centres escolars públics i concertats i recull i tramita les preinscripcions que li siguin lliurades.
Normes Segons les normes del Departament d’Educació, en el procés d’admissió d’alumnes cal tenir en compte que:
• L'admissió d'alumnes no pot estar supeditada a cap mena de discriminació per raons ideològiques, religioses, morals, socials, de raça, sexe, naixement, nacionalitat o qualsevol altra de carácter personal o social, ni tampoc pot estar condicionada a la pertinença a una entitat o associació o a una aportació econòmica o personal.
• Tots els centres han d’informar les famílies del seu projecte educatiu, de les subvencions que reben i de les activitats complementàries que ofereixen i del seu cost.
• En cas que en un centre hi hagi més demandes que places disponibles, les sol·licituds es puntuaran segons els criteris aprovats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. En el cas d'alguns ensenyaments postobligatoris, aquests barems són específics, determinats per I'especialitat a la qual es vol accedir: batxillerat artístic, formació professional específica de grau superior o ensenyaments artístics.
• Tots els infants que hagin de cursar el nivell de P-3 (primer curs del segon cicle d’educació infantil) han de fer la sol·licitud d’admissió, encara que hagin estat matriculats en un curs anterior en el mateix centre que sol·liciten, perquè els centres sostinguts amb fons públics no poden fer cap mena de reserva prèvia.
Àrees de proximitat per segon cicle d’educació infantil, primaria i sencundaria obligatoria
Per determinar la proximitat dels domicilis als centres i, per tant, per obtenir els punts corresponents, a Mataró hi ha dues àrees, est i oest, definides per la línia divisòria formada per Ronda de Barceló / Ronda d’Alfons XII / Ronda Prim / Via d’Europa. Les àrees afecten tots els centres, tant públics com concertats, i els nivells educatius de segon cicle d’educació infantil, primària i ESO. Els domicilis amb adreça en els carrers que fan de divisòria entre les dues àrees de proximitat, es considerarà que pertanyen a qualsevol d’aquestes dues àrees.
Oficina Municipal d’EscolaritzacióBaixada de les Figueretes, 1, 2n pis. Mataró-08301 / Tel. 93 758 23 31 / Fax 93 758 24 95 / A/e:
ome@ajmataro.catmés informació
http://www.mataro.cat/010 / Telèfon d’Atenció Ciutadana (24h)
807 117 010 si truqueu des d'un mòbil o de fora de Mataró
Preu des d'un telèfon fix 0,55 euros cada 3 minuts o fracció més IVA.
Preu des d'un mòbil 0,31 euros el minut o fracció més IVA.
Oficina Municipal d’Escolarització
Servei Educatiu de Mataró. Carrer de Ciutat Freta, 31. Mataró-08302
A/e: se-mataro@xtec.cat / Fax 93 741 61 50
> EAP Equip d’Assessorament i Orientació Pedagògica.
Tel. 93 741 61 42
> CRP Centre de Recursos Pedagògics. Tel. 93 741 61 41
> LIC Llengua, Interculturalitat i Cohesió social. Tel. 93 741 61 43
> CREDA Centre de Recursos per a Deficients Auditius.
Tel. 93 741 61 44
Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. OficinaTerritorial del Maresme. Carrer de Santa Rita, 1. Mataró-08301
Tel. 93 693 18 90
L'Institut Municipal d'Educació (IME)
L'Institut Municipal d'Educació (IME) és l'organisme autònom de l'Ajuntament que gestiona, organitza i administra les competències municipals en matèria d'educació.
Institut Municipal d'EducacióPl. de les Figueretes, 1, 2 (08301 )
Tel 937582331Fax 937582495A
e
ime@ajmataro.cathttp://www.educacio.mataro.cat/Horari: de dilluns a dijous de 8 a 17.30 h i divendres de 8 a 15 h
L'IME té com a objectiu contribuir a la millora de la qualitat de l'ensenyament:
- Creant i potenciant els serveis educatius i complementaris que es considerin oportuns.
- Potenciant i impulsant els processos de renovació i innovació pedagògica.
- Establint canals de comunicació i d'interrelació dins del sector educatiu i d'aquest amb els agents socials i els diferents sectors d'activitat econòmica.
- Gestionant i coordinant tots els serveis que, en l'àmbit de l'educació, té creats o creï l'Ajuntament de Mataró, per ell mateix o bé per raó de traspassos d'altres administracions.
Pel compliment d'aquests objectius l'IME ha de:
- Gestionar les competències municipals en matèria d'educació i formació, els centres propis i tots els serveis creats o que creï l'Ajuntament de Mataró i que depenguin de l'IME.
- Impulsar les polítiques i activitats de dinamització i participació educativa relacionades amb el coneixement de l'entorn, la salut, el lleure, la cultura, el medi ambient, la qualificació professional i laboral, l'esport, l'exclusió social i altres de caràcter social.
- Participar, conjuntament amb les administracions amb competències educatives en la planificació educativa.
- Crear en la mesura que ho permetin els seus pressupostos, els serveis que es considerin oportuns per a la millora de la qualitat de l'educació a la ciutat de Mataró, per a tots els nivells d'edat.• Facilitar als professionals que treballin en l'àmbit de l'educació a la ciutat de Mataró el suport necessari per a l'acompliment de la seva tasca.